RE5-M

Hej
Pga. flytt så …….

Till Salu RE5 -75 ~90000km

1 ägare, köpt 22/4 1977

Fullt fungerande, har dock inte körts sedan 2016

renoverade frambromsar 2015

Ny motorenhet monterad vid 65000km (~1982)

mindre skador på bensintanken

instrument ej komplett, plastlock & sidoreflex saknas

ej original blinkers.

Extra begagnad motorenhet medföljer, ej den utbytta, status okänd.

Service manual.

extra 7-starfälgar medföljer

pris 60000SEK

mail: mhallme@hotmail.com

Klistermärken

Testade “sticker app” på nätet.
Laddade upp en bild och gjorde några val.
Kom 25 klistermärken hem i brevlådan.
Storleken är ca 10×6 cm
Vill man ha ett kan jag skicka för 10:-/st + porto

Styrelsemöte

Ordförande har kallat till styrelsemöte nu på lördag den 30:de januari
kl 14:00 – 15:30
Skypelänk har mailats ut till styrelsemedlemmarna.

 

Flera nummer av Classic Suzuki Magazine på hemsidan

Efter snart 2 veckor med Corona kan jag nu sakta börja återgå till verkligheten.

Fick tillgång till flera nummer av klubbtidningen i pdf format.
Har lagt upp dem på sidan så klubbmedlemmar kan läsa dom “online”.

De just upplagda är markerade i grönt.
Så logga in på hemsidan så kan ni nu läsa de flesta nummer online.
Ni hittar de under “Medlemssidor” – “Klubbtidningen”

Gixxer Story

Tyresö 2020-03-23

 

1990 stängs Lutande tornet i Pisa första gången på 800 år eftersom man tycker att det lutar för mycket, MC Donalds öppnar sin första restaurang i Moskva, rymdteleskopet Hubble skjuts iväg och Suzuki uppdaterar sin GSXR750 med inverterad gaffel. Men hände inget mer än uppochned gaffel?

”Även om denna modell är mycket lik den tidigare ’89 modellen gjordes många ändringar. 1990 års Suzuki GSX-R750L ansågs som den kanske bästa av de oljekylda GSX-R750-modellerna. 1990 Suzuki GSX-R750 fick förändringar i motorn, fjädring, karosseri, bromsar och chassi. Detta var den första GSX-R som utrustades med inverterad framgaffel som standard (USA modeller behöll den konventionella gaffeln fram till 1991), och återvände till den borrning och slaglängd som den ursprungliga Gixxern från 1985 hade.”

”… nya vevstakar, lättare kolvar, mindre ventiler än 1988-1989 men större än 1985-1987 samt större förgasare,  ny böjd oljekylare, kylkapaciteten uppgavs öka med 50%. Effekten gick upp till 115 hk vid 11.000 rpm medan torrvikten gick ned till 193 kg. 1988-89 vägde 195 kg (1991 års modell lade på sig vikt och vägde 209 kg torr). Bakhjulet breddades från 4,5 tum till 5,5 tum…”

”Med de ovärderliga erfarenheterna från racingen, fick 1990 modellen många av funktionerna som den ikoniska dubbel-R (GSX-R750R) hade till ett överkomligt pris.”

Med andra ord, en nittia gixxer sjufemti vore alltså inte så dumt. Alla fakta talar för den; bästa luftkylda gixxern med nästan allt lull-lull från dubbel-R. Till rätt stålar. Om man bara kunde hitta en.

Jag ramlade på den vid ett besök hos Stockholms MC-Skadecenter. Där stod hon, med vita kraschkåpor som någon använt ordentligt på höger sida. Hundraåtti-mackan på bakfälgen bekräftade årsmodellen, detta var inte en av de mer talrika åttioåttorna som jag ville undvika. Jag ville komma åt 5,5 tum bakfälgen på nittian. En luftkyld veteranräser med helt up-to-date hjuldimensioner.

De vanliga pinalerna hade tagit stryk vid landningen på höger sida, backspegel, bromsgrepp, styrända. Men ramen verkade rak och original ljuddämparen var inte så farligt repad. Den stora, böjda oljekylaren var också intakt liksom fälgar, bromsskivorna och oken. Jag tänkte efter i säkert två sekunder och tog sen hand på affären. Åtta tusen spänn måste ju vara ett fynd. Bara lite handtag och nån backspegel kan ju inte bli så farligt att fixa. Det var bara ett problem: långt inne i den rationella delen av hjärnan visste jag att detta inte skulle räcka. När jag sen fick hem hojen så började resan mot tom plånbok. Jag slet av bakdelen och insåg att med lite sågande så kunde plasten återanvändas tillsammans med ett original baklyse.

Original baklyse. Där någonstans startade det hela. Det blev ganska bra. Behövde bakre stänkskärm också. Och fäste för lampan. Och nya blinkers. Avgaskrökarna såg ut som de badat i saltvatten de sista åren. Blästring och värmelack, blev riktigt bra. Jag vågade inte tänka på hur förgasarna såg ut på insidan efter år av stillastående, de fick åka på spa behandling på MC varuhuset för att få en vackrare insida.

Då jag inte har något vettigt garage med värme, ordentligt lyse, verktygstavlor och bänkar med skruvstäd och så vidare så unnade jag mig sedan lyxen att skicka hojen till Peter på Alviks MC. Han fick ta hand om motorfixet. Jag hade nog inte skickat hojen till Peter om inte en gratis transport inträffat genom en kollega på jobbet, eftersom Alviks MC inte ligger i Alvik i Stockholm, utan på Alnö fyrtio mil norrut. Peter har kronisk hästkraftsabstinens, vilket innebar ett Vance & Hines och K&N filter. ”Man måste tänka på andningen”. Orginalburken var ju ändå lite repig så va sjutton, mycket tidstypiskt korrekt också med detta brölande rör.

Eftersom mätaren hade slagit över sextusensjuhundra mil så hade jag betänkligheter hur motorn egentligen mådde men Peter trycktestade och konstaterade att alla burkar var täta med gott komp. Inget behov av helrenovering här inte. Detta måste vara en av hojvärdens mest slitstarka konstruktioner, rödmarkeringen är ju trots allt vid tretton tusen varv. Det hela var klart några dagar efter jul och jag hyrde ett släp och hämtade hem den nu lite uppiggade gixxern.  Sen följde en längre period med för mycket jobb på jobbet och projektet blev stillastående en tid.

Våren kom och jag insåg att det hela hade spårat ur, fullständigt. Det var inte längre okej att bara åka runt med en halvbra hoj. Skitbra i motorn, kassa bromsar. Snyggt bakljus och ruttna kåpor. MC-Shopen i Karlstad konsulterades. Jaha, vad önskas? Orginalkåpor, blåvita? Javisst, vi har alltihopa liggande här. Nytt i kartong. Bensintanken också. Kostar runt sextiofemtusen sett på listpriset men vi kan säkert göra ett bra paketpris till dig. Runt tjugofem kan vi nog landa på…. Jag tänkte att det är vad hela hojen är värd på Blocket om den är fin. Grävde ner mot botten i plånboken och försökte bortse från att vi kunde få en halv semester betald för hela familjen på något trevligt ställe för denna summa.

Sen fortsatte orgien med framändan. Självklart var styrlagren slut, de är de alltid. Jag tog ett djupt andetag och fixade detta själv (grymt mallig efteråt), fortsatte med bromsoken som renoverades hemma på köksbordet. Nya SBS –RS belägg monterades. Stålspunnet fanns mindre än en kilometer bort hos NBM Hydraulik för en tusenlapp. Gaffelbenen fick MC-Skadecenter ta hand om, nya boxar och olja. Drivpaketet dög ett tag till och bakstötdämparen verkade fortfarande vara vid liv.

Jag ville att allt mekaniskt skulle fungera nu när den vackra orginalkostymen skulle på, så en tillfälligt reparerad växelpedal blev åtgärdad med helt ny. Satte ett par brickor på fel ställe. Fick bara i ettan och tvåan vid provkörning, växelpedalen fastnade vid belastning (till exempel förarens fot) på fotpinnen. Stod och svor att aldrig någonsin köpa en hoj utan att provköra först. Tittade, tänkte och flyttade sen om brickorna till fotpinne/växelpedal och vips så funkade allt som det skulle. Mallig igen.

Orginalburken åkte på och hojen togs genom besiktningen utan anmärkning. Fast den gick ju som en påse nötter, över sextusen ville den inte varva. På med Vassa Hasse vansinnes vrål systemet igen, gick fortfarande surt, ringde Peter. Kolla stiften, kan ha sotat igen när du kört med orginalburken. I med nya CR10EK och nu kom alla kusarna loss. Hojen började omgående att betala tillbaka, den korta testvändan på motorvägen förlängdes med tolv mil utan vidare.

Chassit är mycket stadigt tillsammans med de Pirelli Diablo Rosso III som nu sitter på fälgarna. Motorn går fint upp till fem&fem, är lite blurrig runt sex och vid sju förstår plötsligt soppa och luft var de ska ta vägen och det bär iväg. Det ylar friskt ur Super Sport röret accopanjerat av de brölande K&N filtren som sitter dikt på Mikuni trettioåttorna.  Bromsarna bromsar och fjädringen fjädrar, allt funkar.

Precis som jag läst i gamla tester och provkörningar så måste man jobba aktivt på gixxern. Det går inte att sitta och peta på styrhalvorna, det är inte direkt tungstyrt men man måste vara bestämd och jobba med hela kroppen. Då kommer betalningen och väl i spår går det med stort förtroende, stadigt med fin känsla. Man sitter fakirmässigt sportigt i sadeln men så länge landsvägen ringlar sig fram under hjulen så är man lycklig. Det hela är starkt beroendeframkallande. I stan kommer smärtan i armar, kropp & själ ganska snabbt men det är bara att sitta och se stenhårt Kevin Schwanz-på-väg-till-start mässig ut.

Väl framme vid fiket kan man slå sig ned och betrakta en av de snyggaste sporthojar som någonsin lämnat Japan. Den blå framstänkskärmen. Den stora, vackra tanken. Ramrören, som stick i stäv mot samtida konkurrenter envist håller på sin buruppbyggnad. Innanför de rektangulära, gallerförsedda hålen i sidkåporna anar man den vackra luft-oljekylda motorn, arvet från ur-gixxern. De tre-ekrade fälgarna finns nästan fortfarande kvar på nya hojar samtidigt som de runda strålkastarna lyser från en svunnen tid. Upp och ned gaffeln ser helt modern ut men innanför kåpglaset vilar sedan länge svunna analoga instrument, inte för stora för att spara vikt. Det blir en underbar mix av gammalt och nytt, det bästa från världar som smälter samman i en vacker enhet i blått och vitt.

”1990 års Suzuki GSX-R750L ansågs som den kanske bästa av de oljekylda GSX-R750-modellerna. Med de ovärderliga erfarenheterna från racingen, fick 1990 modellen många av funktionerna som den ikoniska dubbel-R hade till ett överkomligt pris.”

Jan Olsson, medlem nr: 1979

 

Uppdateringar på hemsidan

Har aktiverat HTTPS för att öka säkerheten och snabbheten på sidan.

Lagt till en sida med medlemsregister (uttaget 2020-12-12)
Länk finns under Medlemssidor – Medlemsinformation
(synlig endast för inloggade medlemmar)

[LÖST] Mailproblem

Det har kommit till min kännedom att FS-Data som hanterar våra mailkonton och hemsidesplats har haft en krasch på sin exchangeserver.

Detta medför att mail som skickas till klubben förmodligen inte kommer fram.
Om någon försökt skicka till classicsuzuki eller via formulären på hemsidan och inte fått svar så kan ni kika på Styrelsen – Classic Suzuki Club Sweden
Där finns privata mailadresser till några av styrelsemedlemmarna.

Vildmarksvägen på GS1000G

Tog mig en 3-dagars tur norröver i augusti.

Start hemifrån Hedesunda en tidig fredagsmorgon med minimalt med packning. Blev lite mindre vägar  vidare via Kungsvägen och Svärdsjö.


Blev en första bensträckare i morgondimman vid Envikens gamla kyrka. Vidare via Dådran och frukostpaus i Furudal.


Lunch vid grillen i Färila innan jag spanade in Föne basen en gammal flygbas med långa raksträckor där gasglada hojåkare kan prova toppfarten.


Blev många mindre vägar innan jag tog kväller i en stuga på Camp Viking i Gällö.


Lunchpaus dag 2 fick bli i Dorotea där hojen fick sällskap av en annan Suzuki.


Resan höjdpunkt, 876 m.ö.h. Stekenjokks högsta punkt.

Tog mig sedan ner till Östersund där natten spenderades i ett rum på Scandic

Söndagen blev en transportsträcka till hemmet där mätaren stannade på totalt ca 205 mil. Hojen gick som den skulle utan ett enda problem.
Det enda jag kan klaga på är att den drog ca 1 liter olja på resan, men eftersom hojen går så bra för övrigt finns ingen anledning att vidta  åtgärder.
Kommer inom kort att genomgå årets sista tvätt för att sen ställas undan för vintern.

Motorhistoriska dagen 6/6

https://mhrf.se/6juni

Hoppas på fint väder och att våra Suzuki klassiker får komma ut denna dag trots “koronakrisen”.

Jag kommer troligtvis att låta sonen övningsköra på min 81:a medan jag tar 82:an. Målet vi siktar på är MC-Collection vid Tidö utanför Västerås.

Kanske flera kommer att sikta på detta mål?

2 st XN85 Turbo till salu

Det kom ett mail till Classic Suzuki Club…….
Jan-Olof vill sälja sina hojar som finns ca 6 mil nordväst om Sundsvall.

-En heter EWA efter registreringsnumret.
Den har lagt 48618 km bakom sig har Krauser pakethållare plus packfickor, stöldlarm (funktion??)
Har tänkt mig 45.000 kr

Den andra heter LSK efter registreringsnumret.
Har lagt 33860 km bakom sig.
Några små skavanker t.ex.  liten buckla i tanken (ingen lackskada), spricka i plastkåpa under sadeln, lite korrosion på blanka aluminiumdelar.
För den har jag tänkt mig 35.000 kr

Båda cyklarna är i övrigt helt original och har två uppsättningar original nycklar samt original instruktionsböcker.

Pris för båda 75.000 kr (startpunkt för diskussion).
Om en köpare tar båda cyklarna medföljer även denna dubbelsidiga plåtskylt (som kommer från en Suzuki-verkstad i Singapore (!)

)

Intresserade kan kontakta: Jan Olof Andersson på telefon:
070-5364224

Bilder finns nedan.

XN85 x 2